Waarom fysiotherapie of oefentherapie bij gewrichtsklachten?

Een fysiotherapeut behandelt mensen die moeite hebben met bewegen, bijvoorbeeld door pijn in spieren of gewrichten, een verkeerde houding of een blessure. Een fysiotherapeut kan het lichaam beter laten functioneren en kan pijn verminderen. U kunt bij de fysiotherapeut terecht voor een behandeling bij alle klachten die met bewegen te maken hebben.

Fysiotherapie bij gewrichtsklachten kan verschillende doelen hebben. Bij artrose is het belangrijk om ondanks de klachten juist te blijven bewegen. Na een blessure en een periode met rust is het belangrijk om belasting weer op te bouwen. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

Wat doet de fysiotherapeut?

Fysiotherapeuten geven advies en oefeningen, en indien nodig passen ze manuele technieken toe. Adviezen kunnen gaan over houding en over actief blijven ondanks beper­kingen. Oefeningen kunnen bedoeld zijn om de spieren soepeler te maken. Voor sommige oefeningen zijn apparaten nodig, andere oefeningen kun je zonder apparaten thuis doen. Masseren doen fysiotherapeuten alleen als het nodig is om de klacht te behandelen.

Voor specifieke klachten en aandoeningen zijn er beweegprogramma’s, bijvoorbeeld voor mensen met artrose.

Fysiotherapie bij artrose

Als eerste is het belangrijk een zo actief mogelijk leven te blijven leiden. Niet voor niets is het spreekwoord “Rust Roest”. Gedoseerd gelijkmatig bewegen is belangrijk. Overgewicht en teveel sporten kan voor overbelasting zorgen.

De nadruk zal liggen op oefentherapie en coaching. Doel is om een actieve levensstijl aan te leren, de juiste lichaamshouding en een verantwoord bewegingspatroon met het opbouwen van een goede conditie. Daarnaast geeft de fysiotherapeut oefeningen, voorlichting en advies. Wanneer u bijvoorbeeld niet goed meer trap kan lopen door de artrose kan de fysiotherapeut u technieken leren en oefeningen geven met als doel om wel weer de trap op- en af te kunnen. De visie van de fysiotherapeut is: artrose kan niet behandeld worden, maar we behandelen wél de gevolgen die de patiënten van deze gewrichtsaandoening ondervinden. Dit moet leiden tot minder hinder bij uw dagelijkse bezigheden.

Er is voldoende bewijs dat oefentherapie helpt om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren. De fysiotherapeut zal oefeningen met u doen om de spieren te versterken. Daardoor krijgt het door artrose aangetaste gewricht meer steun, zodat het gewricht zelf meer ontlast wordt. Bovendien zorgen sterke en soepele spieren ervoor dat het gewricht beter bewogen kan worden. Ook zal de fysiotherapeut oefeningen met u doen om de spiercoördinatie te verbeteren. Hij kan eveneens kiezen voor algemene oefentherapie. Daarbij gaat het vooral om conditie op te bouwen door inspanning. Meestal gaat het om fietsen of lopen. Wanneer u te zwaar bent, zal de fysiotherapeut uw adviezen geven om overgewicht te verliezen. Dit helpt om de druk op uw gewrichten te verminderen.

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op!

Fysiotherapie na een blessure

De eerste periode bij een blessure is vaak een periode van rust en dosering van bewegen of sporten. Na deze fase is het van belang om belasting weer op te bouwen. Vaak is het nodig om spieren en banden weer opnieuw op te trainen. Daarnaast is het soms ook nodig om de conditie weer op te trainen. De fysiotherapeut kan samen met u een opbouwschema maken met als uiteindelijke doel weer terugkeer naar werk- en of sportactiviteiten.

Fysiotherapie na een operatie

Na een operatie kan de fysiotherapeut u begeleiden in het opbouwen van de beweeglijkheid en conditie. Soms mag u in de eerste periode niet meteen het gewricht volledig belasten of moet u bepaalde bewegingen vermijden. U fysiotherapeut geeft u uitleg hierover en kan u andere manieren van bewegen aanleren. Ook is het soms van belang om omliggende gewrichten wel in functie en soepel te houden, hiervoor leert u fysiotherapeut u oefeningen. Als u na een operatie weer alles mag gaan doen, zal de fysiotherapeut u begeleiden in de opbouw van kracht en functie. Vaak is dit een keer per week of twee weken met de fysiotherapeut en vooral veel zelf de oefeningen die u hebt geleerd herhalen. Samen met uw fysiotherapeut maakt u een plan om toe te werken naar de doelen m.b.t. beweeglijkheid die u wilt halen.

Orthopedie Nijmegen helpt u graag

Wij hebben deskundige artsen in huis die, uiteraard, alleen werken met de nieuwste technieken. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!