• Schouderklachten

Last van schouderklachten?

Schouderklachten komen veel voor. De meeste schouderklachten bestaan uit pijn en bewegingsbeperking. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk. Veel van deze klachten zijn gelukkig goed te behandelen. Vaak is fysiotherapie, medicatie of een injectie al voldoende. Mocht dit niet zo zijn dan zijn er vaak nog operatieve behandelingen mogelijk. De schouderspecialisten van orthopedie Nijmegen helpen u met een behandeling die het beste bij u past!

De schouder

Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom wat een deel van het schouderblad is en de kop van de bovenarm. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daar omheen lopen spieren en pezen. Het gewrichtskapsel, de spieren en pezen vormen samen de ‘cuff’.  De beweging in het schoudergewricht is afhankelijk van een groep van 4 spieren (rotatoren). Deze spieren liggen als een soort manchet om de kom van het schoudergewricht. De spieren monden uit in pezen, waarvan de uiteinden aan de bovenarm vastzitten. Om de bovenarm soepel te laten bewegen functioneren slijmbeurzen rondom de pezen als een soort stootkussen. Normaal glijden zo de pezen gladjes tussen het schouderdak en de bovenarm. Wanneer de rotatoren spieren aanspannen kan de schouder verschillende kanten op bewegen. Door de vorm van het schouderblad is de ruimte die de spieren en pezen hebben om te bewegen heel klein. Een belangrijke pees is de biceps. De biceps ontspringt aan de voorkant van de schouder en eindigt kort onder de elleboog. De biceps zorgt voor de buiging van de elleboog, het opendraaien van de onderarm en het heffen van de bovenarm.

Orthopedie Nijmegen helpt u graag

Wij hebben deskundige artsen in huis die, uiteraard, alleen werken met de nieuwste technieken. Mochten fysiotherapie, pijnstillers of andere behandelingen er niet voor zorgen dat de pijn in uw schouder weggaat? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U bent van harte welkom op ons schouderspreekuur. Wij helpen u door een persoonlijk traject van onderzoek en behandelingen, dat aansluit bij uw wensen. Samen met u bekijken we welke behandeling het best bij u past, dit kan een niet operatieve behandeling of soms een operatieve behandeling zijn.

Dr. Hu en Dr. Jenner zijn onze schouderspecialisten die intensief samenwerken met andere specialisten op het gebied van schouderklachten in het Schouder Centrum Nijmegen (SCN). Het team van SCN bestaat uit 2 CWZ-orthopeden, fysiotherapeuten, revalidatieartsen en eventueel ergotherapeuten. Deze specialisten op het gebied van de schouder werken vanuit hun eigen aandachtsgebied nauw samen. Daardoor kunnen zij uw schouderklachten snel behandelen.

Top 5 meest voorkomende schouderklachten

Schouderklachten komen veel voor. De meest voorkomende schouderklachten die wij op de polikliniek zien zijn:

  • Pijn in de schouder
  • Stijfheid van de schouder
  • Minder kunnen bewegen van de schouder
  • Instabiliteit van de schouder (zwakke spieren, “los” gevoel)

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op!

Behandeling voor schouderklachten

Meest voorkomende schouderproblemen

De volgende schouderproblemen komen vaak voor:

Meest voorkomende behandelingen bij schouderklachten

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij schouderklachten. Wij adviseren u een behandeling afhankelijk van de diagnose en de klachten die u heeft. Vaak wordt begonnen met een niet operatieve behandeling als bijvoorbeeld medicatie, oefentherapie of een injectie. Indien dit onvoldoende effect heeft en er een operatieve behandeling mogelijk is, zullen wij dit met u bespreken. De meest voorkomende behandelingen zijn: