Heeft u last van uw schouder?

Een pijnlijke schouder is vervelend. Het zorgt niet alleen voor veel pijnlijke momenten, maar ook de bewegingsvrijheid en daarmee iemand’s leven wordt beperkt. Een schouder kan door verschillende redenen niet meer functioneren zoals het hoort. Een schouderblessure kan veroorzaakt worden door een val of ongeluk of door artrose. Kijkend naar de ernst van de kwetsuur kan er een schouderprothese geadviseerd worden.

Halve schouderprothese

Bij de operatie van een schouderprothese wordt de schouderkop vervangen door een nieuwe metalen kop, dat bevestigd is op een steel die voor een deel in de arm geplaatst wordt. Het wil niet altijd zeggen dat de hele schouderkop vervangen dient te worden. Er kan, in overleg met de schouderspecialist, besloten worden dat een deel van het beschadigde kraakbeen verwijderd wordt en dat vervangen wordt door een metalen overdekking. Hiervoor dienen wel de spieren en pezen rondom de schouder goed te werken en volledig intact zijn. Zo’n operatie waarbij de niet de hele schouderprothese gezet wordt, noemen we een resurfacingprothese.

Omgekeerde schouderprothese

Heeft u een scheur in de pees zitten die niet meer hersteld? Een omgekeerde schouderprothese kan dit oplossen. In tegenstelling tot een ‘normale’ schouderprothese wordt het in de schouder omgekeerd. Er wordt een bol geplaatst op de plaats van de kom en kom op de plaats de van originele schouderkop. De verandering zorgt ervoor dat de kracht komt uit de grote schouderspier en zodoende wordt de kracht en en functie zo goed als hersteld.

Herstel van de schouderoperatie

De operaties van een schouderprothese duren ongeveer 60 tot en met 90 minuten en daarna verblijf je twee dagen in het ziekenhuis. Als alles goed verlopen is en u kunt zelfstandig de oefeningen van de fysiotherapeut doen dan mag u na twee of drie dagen naar huis. Na zes weken volgt er een controleafspraak in het ziekenhuis. Is dan alles goed bevonden, kunt u weer beginnen met werken.

Mogelijke complicaties bij schouderoperatie:

  • Frozen shoulder
  • Luxatie van het schoudergewricht
  • Loslating van de prothese

Wanneer moet u de arts waarschuwen?

  • Als operatiewond gaat lekken
  • Als wond steeds dikker wordt
  • Als de wond steeds meer pijn gaat doen
  • Als u koorts gaat ontwikkelen hoger dan 38,5 graden
  • Als de schouder steeds moeilijker beweegt en pijnlijker wordt bij het bewegen
  • Wanneer u kortademig bent en of pijn in de borststreek heeft
  • Als de arm dikker wordt met toenemende pijn.

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op!