• Knieklachten | Orthopedie

Wat is een dikke knie?

Een dikke knie is een knie waar vocht in zit (gewrichtsvocht) of bloed. Dit kan zomaar ontstaan of door een letsel in de knie. De knie is hierbij anders van vorm en soms is er naast de zwelling ook sprake van warmte of roodheid.

Wat is de oorzaak?

Gewrichtsvocht in de knie kan zomaar ontstaan, bijvoorbeeld door overbelasting of als gevolg van artrose? of door een letsel in de knie. Bloed in de knie wordt bijna altijd veroorzaakt door een inwendig letsel van de knie. Veel voorkomende oorzaken van bloed in de knie zijn een kruisband letsel, een scheur in het kniekapsel door het uit de kom gaan van de knieschijf en een zogenaamd bucket handle letsel van de meniscus. Een bloeduitstorting in de knie ontstaat vaak snel na het letsel, een dikke knie door teveel gewrichtsvocht ontstaat vaak pas na verloop van enkele uren.

Behandeling dikke knie

Vocht in de knie is op zich niet erg schadelijk. Als de knie nog kan strekken is het advies van de huisarts vaak om even af te wachten. Als de knie niet recht kan duidt dit op een slotknie en is dat een reden om verwezen te worden naar een orthopeed om te beoordelen of een kijkoperatie nodig is.

Als de zwelling blijft aanhouden moet er gekeken worden naar de oorzaak van de zwelling. Patienten gaan vaak naar de huisarts of fysiotherapeut voor een eerste beoordeling. Er wordt dan gekeken of niet operatieve behandeling mogelijk is, bijvoorbeeld met pijnstillende of ontstekingsremmende medicatie, oefentherapie en tape. Als dat niet kan, of onvoldoende helpt worden patienten  naar een orthopeed verwezen. Die laat  een foto maken om te kijken of er letsel aan de botten is, of dat er sprake is van artrose.

Operatieve behandeling

De behandeling van een dikke knie is afhankelijk van het opgetreden letsel. Een meniscus letsel wordt soms via een kijkoperatie behandeld, in geval van een kruisband letsel kan soms een kruisband reconstructie nodig zijn. Bij ernstige artrose wordt vaak gekozen voor een knieprothese operatie.

Kniespecialisten
Dr. Sander Koeter, Epyng Hu, Jacco Jenner en Dr. Siebren Tigchelaar zijn gespecialiseerde kniespecialisten op het gebied van knieklachten.

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op!