Voetbalknie

Wat is een voetbalknie?

Een voetbalknie is een veel gebruikte term en beschrijft een letsel van de knie wat ontstaat door een verdraaiing van de knie. Dit gebeurd veelal tijdens voetbal. Vaak is er sprake van een zogenaamd eenzijdig letsel waarbij de voet vast staat op het (kunst)gras en het bovenlichaam wegdraait, de knie klapt dan naar binnen en de speler zakt door de knie heen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de speler van richting wil veranderen om uit te wijken voor een tegenstander. Natuurlijk kan dit letsel ook optreden bij andere veldsporten of bijvoorbeeld bij skiën doordat de binding vast blijft zitten.

Verdraaien van de knie

Door het verdraaien van de knie rekken de structuren aan de binnenzijde van de knie op, vaak rekt daarbij de binnenband en het kapsel op. De binnenmeniscus zit vast aan het kapsel en beschadigd soms ook. De meniscus kan daarbij inscheuren of zelfs afscheuren en dubbel klappen. Als hij dubbelklapt kan de knie niet meer recht en zit de knie “op slot”.

Vaak wordt de knie na verloop van tijd dik. Als dit vrijwel direct gebeurd komt dit door een inwendige bleoding in de knie, bijvoorbeeld door een letsel van de kruisband. Als de knie pas na enige tijd dik wordt komt dit vaak doordat de knie extra knievocht aan maakt, we noemen dit “hydrops”.

Als de knie nog kan strekken is het advies van de huisarts vaak om even af te wachten en rustig aan te doen. Als de knie niet recht kan is dat een reden om verwezen te worden naar orthopedie Nijmegen. U kunt ook vragen om doorverwezen te worden naar het sportspreekuur.

Operatieve behandeling voetbalknie

De behandeling van een voetbalknie is afhankelijk van het opgetreden letsel. Een binnenband letsel kan vanzelf genezen en hoeft niet geopereerd te worden, soms is het wel nodig om tijdelijk met een brace of gips behandeld te worden. Een meniscus letsel wordt soms via een kijkoperatie behandeld, in geval van een kruisband letsel kan soms een kruisband reconstructie nodig zijn.

Kniespecialisten
Dr. Sander Koeter, Epyng Hu, Jacco Jenner en Dr. Siebren Tigchelaar zijn gespecialiseerde kniespecialisten op het gebied van de voetbal knie, ze hebben inmiddels al vele (top) voetballers behandeld en hebben veel ervaring.