Wat is een gescheurde achillespees?

Een achillespees is een belangrijke pees die de verbinding legt tussen de kuitspieren en het hielbeen. Vaak komt op deze pees grote krachten te staan en deze kan scheuren als u de pees flink belast. Een sprint trekken kan hierbij al voldoende zijn om de achillespees te scheuren. Het wil niet altijd zeggen dat als u goed getraind bent, minder risico loopt. Deze kwetsuur komt namelijk het vaakst voor bij mannen tussen de dertig en veertig jaar die regelmatig sporten.

Klachten bij een gescheurde achillespees

Als u een gescheurde achillespees oploopt lijkt het alsof u van achter een trap of slag op uw kuit krijgt. Dat resulteert in veel pijn en zorgt ervoor dat u moeilijk of niet meer kunt lopen. Dit komt mede doordat u uw hiel niet meer op kunt tillen. Als u wilt voelen of uw achillespees gescheurd is dan voelt u een deuk in uw huid op de plek van de pees. Dit is vaak het eerste moment dat een scheuring geconstateerd wordt. Mocht u deze klachten herkennen, dan raden wij aan om een afspraak te maken bij uw huisarts die u waarschijnlijk naar het ziekenhuis verwijst om de kwetsuur te behandelen.

  • gescheurde achillespees

Behandeling gescheurde achillespees

Afhankelijk van de ernst van de kwetsuur, uw leeftijd, uw gezondheid en voorkeur van u of de arts wordt gekozen welke behandeling het beste past bij de blessure. Er kan gekozen worden voor gips (of spalk) of een operatie waarbij de achillespees wordt gehecht.

Hoe gaat een achillespees operatie?

Vooraf wordt met u afgesproken of u volledig onder narcose gaat of een ruggenprik krijgt. De voorkeur gaat uit naar een ruggenprik. In het geval van de ruggenprik zijn alleen uw benen verdoofd. Tijdens de operatie worden de twee uiteinden van de achillespees weer aan elkaar gehecht. Als de hechtingen zijn aangebracht, krijgt u na de operatie een gipsspalk.

Om de geopereerde achillespees zoveel mogelijk te ontzien, wordt u voet in een zogenoemde ‘spitsstand’ gezet. Zo wordt er geen druk uitgeoefend op de herstelende pees. Na twee of drie weken, afhankelijk van het herstelproces, mag u in een neutrale stand ingegipst worden. De achillespees kan zo langzaam aan op lengte gebracht worden. In deze periode blijft u op twee krukken lopen om uw voet zo min mogelijk te belasten. Het uiteindelijke herstelproces duurt tussen de zes en twaalf weken. Afhankelijk van de bovenstaande factoren zoals uw leeftijd en ernst van de kwetsuur.

Heeft u nog vragen over een gescheurde achillespees?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een gescheurde achillespees of andere voet- en/of enkelklachten? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!