Wat zijn gewrichtsmuizen in de knie?

Pijn in de knie kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk door een val, ongeluk of artrose voelt u pijn en/of kunt uw knie niet meer goed bewegen. Het is mogelijk dat u dan last heeft van gewrichtsmuizen in de knie. Dit zijn kleine stukjes bot of kraakbeen die afbreken in de knie en los blijven liggen totdat ze mogelijk beklemd raken en voor verschillende klachten zorgen.

Gewrichtsmuizen hoeven niet altijd klachten te veroorzaken. Als voorbeeld kan het zijn dat u uw knie niet kunt strekken, maar nadat u een paar keer schudt met uw been dat wel weer kunt. Deze kwaal geeft dus soms geen klachten, maar kunnen wel vervelend zijn. Mocht u zich herkennen in de klachten dan kan er door middel van een MRI-scan definitief uitsluitsel gegeven worden over de kwetsuur. Soms volgt dan een  kijkoperatie in de knie voor de verdere behandeling

  • gewrichtsmuizen-knie

Behandeling kijkoperatie

Een kijkoperatie is niet alleen om te kijken naar de kwetsuur, maar om mogelijk gelijktijding de kwetsuur te bekijken. Er worden drie kleine sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter groot. Via een buis (artroscoop) met camera wordt de knie van binnen bekeken. Het tweede sneetje zorgt voor de afvoer van het vocht en het derde sneetje is belangrijk voor de behandeling om zo de mogelijke instrumenten te brengen. Via deze weg worden de stukjes bot of kraakbeen verwijderd en moeten de klachten daarna verholpen zijn. Na de operatie blijft u voor controle nog in het ziekenhuis, maar na vier tot zes uur mag u het ziekenhuis weer verlaten.

Mogelijke complicaties aan de knie

Na een kijkoperatie treden er zelden complicaties op, maar toch kan het voor komen dat er complicaties optreden. Als een van de onderstaande complicaties ondervindt, neem dan contact op met ons zodat we kunnen adviseren hoe de klachten verholpen kunnen worden.

  • Ontstaan van een trombosebeen;
  • Er kan nabloeding optreden;
  • Er kan een infectie optreden;
  • Beschadigde huidzenuw;
  • Kneuzing als gevolg van te strakke bloeddrukband.

Heeft u nog vragen over een kijkoperatie van de knie?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u knieklachten en wilt u daar meer informatie over? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!