Hoe wordt een gebroken schouder behandeld?

Schouderklachten zijn vervelend en beperken u vaak in uw bewegingsvrijheid. Zeker als het gaat om een gebroken schouder kan er hevige pijn ontstaan. Een gebroken schouder wordt veroorzaakt als er teveel kracht op komt te staan. De oorzaak van een gebroken schouder komt dan ook meestal door een val of ongeluk. Senioren vormen vaker een risicogroep op botbreuken dan jongeren. De botten worden bij ouderdom minder soepel en dat verhoogt de kans op botbreuken.

Wat is een gebroken schouder?

Een gebroken schouder is een scheur in het bot of het bot is in zijn geheel verbrijzeld. Een scheur of verbrijzeling gaat altijd in combinatie met pijn, een zwelling veroorzaakt door bloeduitstorting en beperkte bewegingsvrijheid. Afhankelijk van de breuk wordt er in overleg met de specialist gekeken naar de mogelijkheden van behandeling.

  • gebroken schouder

Behandeling met mitella

Als er besloten is dat de botbreuk met rust kan genezen dan kan er gekozen worden om gebruik te maken van een mitella of sling.  We noemen dit ook wel eens “uithangen”. Als uw arm in een mitella of sling ligt, dan wordt de mogelijkheid tot bewegen tot het minimale beperkt en geneest het bot vanzelf. De genezing van het bot duurt ongeveer zes weken.

Schouderoperatie

Is het een hevigere botbreuk? Dan kan er gekozen worden voor een schouderoperatie. Hierbij worden twee gebroken delen bot aan elkaar vastgemaakt met behulp van een plaat en schroeven. Een operatie aan de schouder is ingrijpend. U krijgt een algehele narcose, vaak gecombineerd met nog een plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie dient eerst het weefsel vrijgemaakt te worden voordat er ruimte is om bij het bot terecht te komen. Daarbij is er een risico, net als bij elke andere operatie, op extra beschadiging. Na de operatie wordt er met de specialist en fysiotherapeut een revalidatieplan gemaakt richting een volledig herstel waarbij ook bekend wordt hoe lang het duurt voordat u volledig genezen bent. Na een aantal weken wordt u sowieso uitgenodigd om een röntgenfoto te maken van de huidige situatie.

Schouderprothese

Is de kwetsuur aan de schouder te ernstig en is het bot niet meer te genezen, dan kan ook een schouderprothese geadviseerd worden. Bij een schouderprothese wordt (een deel van) de schouder vervangen. De operatie wordt binnen een uur gedaan, maar daarna blijft u een of twee dagen in ziekenhuis. Als alles goed is bevonden, mag u naar huis en binnen zes tot acht weken bent u weer volledig hersteld.

Heeft u nog vragen over een kijkoperatie van de knie?

Wilt u meer weten over een kwetsuur aan de schouder? Orthopedie Nijmegen kent een team van specialisten op orthopedisch gebied. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met ons!