Hoe wordt een sleutelbeen geopereerd?

Het gewricht aan het sleutelbeen, het AC-gewricht, kan beschadigd raken door artrose of een val/ongeluk, maar er kan ook een overbelasting of een chronische ontsteking van het slijmvlies ontstaan. Letsel aan het AC-gewricht kan vervelend aanvoelen. Bij het bewegen van uw arm stralen de pijnklachten uit uw sleutelbeen naar de nek en/of bovenarm en belemmerd daarmee ook uw bewegingsvrijheid.

Sleutelbeen operatie

Bij een operatie aan het gewricht bij het sleutelbeen wordt u eerst onder narcose gebracht om vervolgens een huidsnede te maken aan de bovenzijde van de schouder en wordt het AC-gewricht vrijgemaakt van omliggende weefsels. Er wordt aan de buitenste uiteinde van het sleutelbeen een centimeter weggehaald. Hierdoor wordt het AC-gewricht wijder en zijn er geen pijnklachten meer. Een voordeel van operatie is dat u al snel een vermindering van de pijnklachten zult voelen en na verloop van tijd de normale bewegingen van het schoudergewricht mogelijk zijn.

  • sleutelbeen AC gewricht

Revalidatie van het AC-gewricht

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Voor de operatie krijgt u al advies voor bewegingen en oefeningen die u thuis mag doen na de operatie.  U mag al snel weer normaal bewegen met de arm. Na zes weken ondervindt u een controleafspraak om te zien hoe het herstel zich vordert.

Mogelijke complicaties

Een schouderoperatie verloopt over het algemeen soepel en daarbij treden niet vaak complicaties op. Toch wil het niet zeggen dat totaal niet voorkomt. Na een operatie is de mogelijkheid dat:

  • Een huidzenuw kan beschadigd raken, dit geeft een doof gevoel, maar kan zichzelf herstellen;
  • Een nabloeding;
  • Een infectie.

Bent u weer thuis na de operatie? Houdt uw lichamelijke toestand goed in de gaten. Bij de volgende gevallen dient u contact op te nemen met de huisarts of verpleegkundig spreekuur orthopedie:

  • Als de operatiewond gaat lekken;
  • Als de wond steeds dikker wordt;
  • Als de wond steeds meer pijn gaan doen, ook als u minder bent gaan bewegen;
  • Als u koorts gaat ontwikkelen hoger dan 38,5 graden Celcius.

Contact voor meer informatie

Wilt u meer weten over een operatie aan het sleutelbeen en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op en maak een afspraak met één van onze specialisten binnen het team.