Hoe wordt beschadigd kraakbeen geopereerd?

Heeft u last van kraakbeenletsel? Beschadigd kraakbeen of zelfs abnormaal kraakbeen leidt tot klachten bij bewegen. Vaak wordt die behandeld met fysiotherapie of zelfs met een injectie. Wil dit geen oplossing bieden voor de klachten? Dan kan een operatie van het kraakbeen oplossing bieden. Een operatie van het kraakbeen kan op twee manieren, namelijk:

  • Microfractuur behandeling
  • OATS plastiek

Microfractuur behandeling

Bij een microfractuurbehandeling worden kleine gaatjes gemaakt in het botoppervlak  waar het kraakbeenletsel plaatsvindt. Hierdoor kunnen de genezende stamcellen het oppervlak bereiken om het kraakbeenletsel te herstellen. Vaak wordt deze behandeling gedaan door middel van een kijkoperatie, maar kan ook gedaan worden in een open operatie.

  • Kraakbeenoperatie

OATS plastiek

Een OATS plastiek is iets ingrijpender dan een microfractuur behandeling. Bij deze operatie worden er stukjes bot met kraakbeen in cilindervormige pijpjes uit een ander deel van de knie gehaald. Deze pijpjes worden weer geplaatst in het beschadigde deel van de knie. De goede stukjes bot en kraakbeen zorgen ervoor dat het gewrichtsvlak weer wordt nagemaakt.

Herstel van de operatie

Na een operatie heeft u altijd een aantal weken tot maanden nodig om alle bewegingen weer normaal uit te voeren. Bij een kraakbeenoperatie zult u de eerste weken met krukken lopen en zoveel mogelijk rust nemen. Na zes weken mag u weer voorzichting lopen zonder krukken, fietsen, auto rijden en beginnen met werken. Na zes tot negen maanden mag u weer beginnen met sporten. Doet u aan een contactsport, zoals bijvoorbeeld voetbal, dan duurt het herstel langer. Dit kan negen tot twaalf maanden duren.

Meer vragen?

Heeft u naderhand van dit artikel nog vragen over kraakbeenletsel of operatie van het kraakbeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!