Hoe wordt een schouder gestabiliseerd?

Een stabilisatie van de schouder gebeurd als u last heeft van een instabiele schouder. Bij een instabiele schouder kunt u het gevoel hebben dat de schouder los zit bij het bewegen. Het is zelfs mogelijk dat de schouder uit de kom schiet als de arm boven schouderniveau komt, maar dat gebeurt vooral bij ongecontroleerd of onverwachte bewegingen. Er zijn twee veel voorkomende oorzaken van een instabiele schouder. Dit kan door een valpartij of ongeluk of door te elastisch bindweefsel rondom de schouder. Het probleem met te elastisch bindweefsel komt vaker voor bij jonge vrouwen.De stappen tijdens de operatie

Schouderstabilisatie

Het stabiliseren van de schouder kan door verschillende operatie technieken gedaan worden. De keuze van een operatie gaat altijd in overleg met de arts kijkend naar de kwetsuur aan de schouder.

  • Kijkoperatie
  • Open operatie
  • Uitgebreide open operatie

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie wordt u eerst onder narcose gebracht. Net zoals bij een andere kijkoperatie wordt er een klein sneetje gemaakt van ongeveer één cm groot. Met een arthroscoop, een smalle buis van een paar millimeters, worden er verschillende instrumenten gebruikt. Met een vloeistof wordt het kapsel op spanning gebracht waardoor er meer ruimte is voor de arts. Net als bij de open stabilisatie wordt hier een stuk van het kapsel ingenomen zodat de kop van de schouder weer stabiel in de kom zit. Een kijkoperatie geeft als voordeel dat het over het algemeen sneller kan herstellen dan een open operatie.

  • schouderstabilisatie

Open operatie van de schouder

Nadat u onder narcose gebracht bent maakt de arts een snee in uw schouder. Om goed bij het schouder gewricht te komen, wordt er eerst een pees losgemaakt. Als de arts bij het gewricht komt, wordt een stuk van bindweefselkapsel ingenomen om de schouder te stabiliseren. Hierdoor zullen de klachten verdwijnen. Door de extra ruimte die de arts heeft kan ervoor gekozen om het kapsel iets strakker te maken dan indien nodig is.

Uitgebreide open stabilisatie operatie

Net als bij de bovenstaande twee operaties wordt u onder narcose gebracht. Bij deze operatie wordt een botblokje met een korte bicepspees vastgeschroefd aan de voorkant van de kom. Het doel hiervan is om de kom groter te maken en zodoende houdt de pees de kop in de kom van de schouder. Na de operatie blijft u nog een nacht in ziekenhuis en als alles goed verloopt mag u de volgende dag naar huis. Daarna begin het herstelproces dat begint met vier weken in een mitella. Daarna beginnen de oefeningen om de schouderbewegingen te stimuleren. Na drie maanden mag u weer sporten en zwaar werk verrichten. Deze periode kan fluctueren afhankelijk van de gezondheid van de patiënt.

Meer over schouderstabilisatie?

Wilt u meer weten over deze behandeling of een van de teamleden die deze behandeling uit kan voeren? Neem een blik op onze website of neem contact op!