Terug naar het hoogste niveau

Reina (21) staat zo lang ze zich kan herinneren al op de turnvloer. Ze straalt van oor tot oor wanneer ze het over haar sport heeft, turnen is haar lust en leven. Reina woont op kamers in Nijmegen, naast de 30 uur per week die ze traint, studeert ze Sportkunde aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Haar vriend Jakub (30) komt oorspronkelijk uit Slowakije, maar heeft voor zijn werk als kwaliteitsmanager in de farmaceutische industrie al heel wat afgereisd. Hij verhuisde eerder al naar Tsjechië, Nijmegen en woont sinds afgelopen februari in Zwitserland. Jakub heeft een vergelijkbare passie voor turnen. Ongeacht zijn woonplaats bleef hij trainen en met succes. Zo werd hij in 2016 vanuit Nijmegen nationaal kampioen van Slowakije.

In april 2016 was Reina druk aan het trainen voor de Olympische Spelen in Rio. Reina was erg gefocust op haar training en wilde maar weinig met andere zaken bezig zijn. Toen ze Jakub op de turnvloer ontmoette had Reina daarom in eerste instantie minder oog voor hem. Tijdens haar trainingen bleven de twee elkaar echter tegenkomen. Jakub bleek onverwacht een zeer prettige afleiding. Hij begreep en steunde het toegewijde leven van Reina perfect, maar zorgde ook voor momenten van ontspanning, plezier en af en toe een weekendje weg.

Reina schopte het -na een intensieve trainingsperiode- tot reserve voor de Olympische Spelen. Een mooie positie waar ze met trots op terug kijkt. Toen ze na een welverdiende vakantie haar training weer oppakte, werd ze een maand later tijdens het trainen overvallen door een pijn in haar schouder. Een pijn die niet klopte.

“Pijn hoort bij het leven van een topsporter. Maar je leert ook het verschil herkennen tussen pijn die erbij hoort en pijn die écht niet klopt.”

Via Irene Hendrix, sportarts in het CWZ en verbonden aan Reina’s ondersteunend team, werd Reina doorverwezen naar de juiste specialist. Dat was in dit geval Jacco Jenner, orthopedisch chirurg in het CWZ. Daar bleek dat Reina een ingescheurde schouderpees had. Samen met Jenner besprak Reina welke persoonlijke doelen ze had, wat haar ambities waren en op welke niveau ze haar schouder weer zou willen belasten. Toen zij aangaf volledig te willen herstellen en weer op topniveau te willen sporten, adviseerde Jenner haar om de losgekomen ‘flarden’ pees operatief te verwijderen. Met het oog op zo snel mogelijk herstel en revalidatie naar topniveau werd de operatie direct gepland. Drie weken na haar eerste klacht werd Reina al geopereerd. Dat dat allemaal zo snel ging was vooral even schrikken. Gelukkig stonden familie, haar vriend Jakub, Reina’s coach en haar volledige team voor haar klaar.

Hoewel het mogelijk was om de operatie onder plaatselijke verdoving uit te voeren zag Reina er tegenop de ingreep bewust mee te maken. Daarom koos zij voor volledige verdoving. Reina was na de operatie wat misselijk van deze narcose, maar verder was de operatie goed verlopen, ze kon diezelfde dag nog naar huis. Hoewel ze daar al op voorbereid was, viel het uiteindelijk toch flink tegen dat Reina haar arm in de week na de operatie helemaal niet kon gebruiken. Gelukkig was Jakub er om voor haar te koken, te helpen met douchen en aankleden, rond te rijden en zelfs haar haar te borstelen.

Jenner begeleide Reina geweldig tijdens de revalidatie, die voorspoedig verliep.
“Jenner liet me zelfs een handstand doen in de onderzoekskamer, zodat hij kon kijken of mijn schouder weer functioneerde zoals die zou moeten doen.”
Vier weken na de operatie maakte Reina haar eerste handstand alweer. Vier maanden na de operatie waren al haar klachten verdwenen. Het enige wat er veranderd is, is dat ze een wat langere warming-up nodig heeft dan voor de operatie.

Schouderpees ingescheurd

Terwijl Reina weer op volle kracht aan het turnen was, begon bij Jakub, de pijn waarmee hij stilzwijgend, al sinds mei 2016 rond liep steeds serieuzere vormen aan te nemen. Ook hij had last van zijn schouder. Maar waar die pijn bij Reina duidelijk inspanningsgerelateerd was, had Jakub pijn tijdens inspanning én wanneer hij rustte. Nachten lag hij wakker van de pijn. Aanvankelijk verwees zijn huisarts hem naar een ander ziekenhuis. Na diverse behandelpogingen met steroïden en pijnstillers zonder succes, vond Reina het mooi geweest. Ze schakelde haar netwerk in en kreeg het voor elkaar om Jakub naar Jenner te laten verwijzen.

Daar bleek bij Jakub dezelfde schouderpees te zijn ingescheurd als bij Reina, maar dan ernstiger. Bij Reina was er nog 80% van de pees intact, maar bij Jakub slechts 20%. Om weer op niveau te kunnen sporten was er een intensieve operatie nodig, waarbij de losgescheurde pees met een schroef en hechtingen zou moeten worden vastgezet. Ook benadrukte Jenner dat zijn klachten mogelijk na een eerste operatie niet volledig weg zouden zijn. Jakub was geschokt toen hij hoorde dat zijn situatie zoveel ernstiger was dan die van Reina. Daar had hij niet op gerekend. Ook het revalideren zou veel langer duren, waardoor hij het hele wedstrijdseizoen zou moeten missen. Die tegenslag kwam met één voordeel: zijn operatie was nu minder urgent, omdat hij sowieso niet meer mee kon doen met het wedstrijdseizoen. Hierdoor was Jakub vrijer in het plannen van de operatie en kon die plaatsvinden wanneer dit hem uitkwam.

Ter voorbereiding van de operatie werd Jakub doorverwezen naar het in schouders gespecialiseerde Schouder Centrum Nijmegen, waar hij een plan voor zijn revalidatie maakte. De operatie zelf verliep voorspoedig. Één week na de operatie zat hij alweer bij de fysiotherapeut om te beginnen met zijn revalidatie. Ook Jakub was onthand na zijn operatie. Nu waren de rollen omgedraaid en hielp Reina hem door het leven. Hoewel hij qua kracht na 4 maanden weer op niveau was, was de gewenste mobiliteit voor het presteren op top niveau op dat moment helaas nog niet behaald. Hij werkte hard en werd perfect ondersteund door het Schouder Centrum om weer op dat niveau te komen, uiteindelijk is samen met Jenner besloten tot een tweede kleine ingreep. Op dit moment is Jakub nog van die ingreep aan het revalideren,  hij heeft goede hoop om weer op niveau te kunnen competeren.

Beiden zijn vol lof over het CWZ en de manier waarop ze behandeld zijn. Reina en Jakub roemen de manier waarop Jenner ze hun eigen doelen liet stellen en hen zelf tot conclusies liet komen. Ook hebben ze gezamenlijk besloten welke behandelingen er nodig zouden zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Jakub noemt ook dat het voor hem als expat een erg prettige ervaring was om door iedereen in het Engels geholpen te kunnen worden. Hij voelde zich bij iedereen welkom: van receptie tot arts.

Aan toekomstige schouderpatiënten wilt Jakub graag meegeven dat ze het herstel echt niet moeten onderschatten. “Bereid jezelf en je huis voor op het leven met één hand. Wij hadden elkaar, maar ik zou niet weten wat ik zonder Reina had gemoeten… Je krijgt de dop niet eens van een tube tandpasta.” Reina benadrukt dat je als topsporter nooit te ver vooruit wilt kijken, maar stiekem lonkt daar de Olympische spelen in Tokio. Bij een eventuele tegenslag weet ze in ieder geval waar ze zich zal melden.

Sinds kort wonen Reina en Jakub zo’n 6 uur rijden van elkaar vandaan. Dat zien zij niet als een probleem. Het gedeelde leed van het afgelopen jaar heeft hen juist dichter bij elkaar gebracht. Samen blijven ze dromen van mooie reizen, de weekenden samen en turnen op topniveau.