Orthopedie Nijmegen start onderzoek naar optimale verdoving bij voetoperaties

Orthopedie Nijmegen is recent gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de optimale verdoving bij een voetoperatie. Doel van het onderzoek is het optimaliseren van de verdovingstechniek met sneller terugkeer van de voetfunctie, zodat patiënten in de toekomst dezelfde dag naar huis kunnen en thuis verder kunnen herstellen.

Op dit moment krijgen patiënten die een hallux valgus correctie ondergaan bij voorkeur een verdoving ter hoogte van de knie t/m het onderbeen en de voet. Dit zorgt voor een langdurige (± 24 uur) pijnstilling tijdens en na de ingreep, maar heeft als belangrijk nadeel dat de aansturing van het onderbeen gedurende de verdoving uitgeschakeld is en het been dus niet belastbaar is. Uit praktische en veiligheidsoverwegingen gaan patiënten pas de volgende dag naar huis.

  • Optimale verdoving bij voetoperatie

In het onderzoek vergelijken we de huidige verdoving ter hoogte van de knie vergeleken met een ruggenprik (spinaal) in combinatie met een lokale verdoving in de voet. De werking van de ruggenprik is kortdurend. De verdoving van de voet zorgt voor langdurige lokale pijnstilling, en heeft als mogelijk voordeel dat het been gedurende de verdoving belastbaar blijft. Hierdoor zijn patiënten naar verwachting sneller op de been.

De gebruikte verdovingen zijn niet nieuw, maar tot op heden nooit met elkaar vergeleken.

Naar verwachting zal het onderzoek tot de zomer plaatsvinden en indien de resultaten zoals verwacht zijn, zal daarna het zorgpad bij voetoperaties geoptimaliseerd worden en zal er gekozen worden voor een dagopname bij de hallux valgus voetoperaties.