Waarom een injectie in de knie bij artrose?

Een van de stappen bij de behandeling van artrose in de knie kan een injectie zijn. We kiezen dan voor een injectie in het kniegewricht waarbij twee medicijnen worden gecombineerd. Deels verdoving en deels een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden). Ontstekingen bij artrose kunnen hiermee de kop ingedrukt worden. Het effect van een injectie is wisselend en per patiënt verschillend. Sommige patiënten hebben geen of een kortdurend effect en anderen hebben langer dan een jaar profijt.

Effect van de injectie

De arts evalueert samen met u het effect van de injectie. Bij goed en langer resultaat kan indien de klachten terugkomen een nieuwe injectie overwogen worden. In verband met neveneffecten zullen we dit niet vaker dan 3 keer per jaar doen.

Mocht na een injectie toch blijken dat u geopereerd gaat worden en een knieprothese gaat krijgen, is het in verband met infectiegevaar van belang om tussen de laatste injectie en de operatie een periode van 3 maanden in acht te nemen.

  • Injectie knie artrose

Injectie met hyaluronzuur

Er wordt in de behandeling van artrose ook nog wel eens gesproken over injecties met hyaluronzuur. Hyaluron zit van nature in het menselijk lichaam. Het zit vooral in gewrichtsweefsel en gewrichtsvloeistof. Dit lichaamseigen hyaluron werkt als een smeermiddel en schokdemper in de gewrichtsvloeistof van een gewricht. Het doel van een injectie met hyaluronzuur is om de pijn in het gewricht te verminderen. Op basis van het wetenschappelijk onderzoek binnen de orthopedie kan men stellen dat hyaluronzuur injecties tot nu toe geen tot een beperkt positief effect hebben aangetoond op klachtenvermindering bij de behandeling van artrose van de knie. Het effect op de lange termijn is niet voldoende bekend.

Er is dus meer wetenschappelijk onderzoek nodig om het positief effect, de bijwerkingen en effecten op lange termijn van hyaluronzuur bij artrose van de knie aan te tonen. Om deze reden kiezen we in het CWZ daarom ook niet voor het toedienen van hyaluronzuur injecties.

Advies nodig?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over artrose of andere aandoeningen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!