Wat is een versleten knie door artrose?

Een versleten knie is een omschrijving van knieklachten wat in de volksmond vaak gebruikt wordt bij artrose van de knie: “de knie is versleten”.

Wat is atrose?

Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van je gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Dit wordt in de medische wereld osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van je gewricht. Soms ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Ook raken zenuwen soms bekneld, wat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies kan veroorzaken.

Artrose is een aandoening waar het hele gewricht bij betrokken is en het kan in alle gewrichten optreden. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de nek, de onderrug, de knieën, de heupen, de duim, de vingers en de grote teen. De aandoening komt relatief veel voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Soms wordt gedacht dat artrose het zelfde is als reuma of als osteoporose (botontkalking), dit is niet zo. Ook is artrose geen ouderdomsziekte want ook op jongere leeftijd kan iemand last krijgen van artrose.

  • Versleten knie artrose

Oorzaak van artrose van de knie

Er is al veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ontstaan van artrose. Veel is er al bekend maar we weten nog zeker niet alles. Vaak is het een samenspel van factoren zoals erfelijkheid, geslacht en langdurige overbelasting van de knie. Factoren die de kans op artrose vergroten zijn:

  • erfelijke aanleg (dan vaak op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten)
  • artrose komt 2-3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
  • na een eerdere botbreuk of bijvoorbeeld beschadiging van de meniscus of banden
  • bij intensieve jarenlagen sterk belastende sporten
  • bij langdurige zware belasting (bijvoorbeeld knieklachten bij stratenmakers of tegelzetters
  • bij overgewicht
  • bij een afwijkende stand van het been (bijvoorbeeld o-been of x-been)
  • bij ontstekingsreuma: een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door vormen van ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (RA)
  • bij instabiele gewrichten: dan heb je last van zwakke gewrichtsbanden
  • bij een aangeboren afwijking van je gewricht, bijvoorbeeld een heupafwijking (heupdysplasie)

Behandeling

Artrose is niet te genezen. Er is geen geneesmiddel dat artrose kan stoppen of remmen. Er zijn echter wel een behandelingen die gedaan kunnen worden om klachten te verminderen en het functioneren te verbeteren. De behandeling start altijd conservatief, dat wil zeggen niet met een operatie.

Belangrijk hierin is het gebruik van medicatie informatie, begeleiding bij het bewegen (soms met hulp van een fysiotherapeut) en afvallen bij overgewicht. Als de pijn op de voorgrond blijft staan en de conservatieve behandeling niet voldoende is, kan een operatie overwogen worden.

Advies nodig?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een versleten knie of andere aandoeningen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!