Heup klachten

Wat is een heuparthroscopie?

Een heuparthroscopie is een kijkoperatie van de heup.  Tijdens de kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg via enkele kleine gaatjes in de heup het heupgewricht, de heuphals en het kapsel van binnen bekijken. Via die kleine gaatjes wordt er een cameraatje naar binnengebracht om eventuele afwijkingen goed te kunnen bekijken. Waar nodig kunnen er ook instrumenten naar binnen gebracht worden voor behandeling.

Heupspecialisten

Er kunnen verschillende redenen zijn om een heuparthroscopie te verrichten. Het komt echter niet zoveel voor als de kijkoperatie van de knie. Dit komt enerzijds omdat het technisch gezien een moeilijkere ingreep is en dus uitgevoerd moet worden door een heupspecialist met expertise op dit gebied en anderzijds omdat niet alle aandoeningen van de heup te behandelen zijn met een kijkoperatie.

Wanneer een kijkoperatie als behandeling

Afwijkingen die goed te behandelen zijn door een kijkoperatie zijn:

  • Kraakbeen beschadigingen;
  • Slijmvliesafwijkingen;
  • Afwijkingen van het labrum;
  • Impingment klachten.

Bij kraakbeen beschadigingen zien we vaak losse stukjes kraakbeen of dat er tijdens het bewegen kraakbeen vast is komen te zitten.

Als er sprake is van een afwijking van het labrum mist de krabbelige structuur aan de wand van de heupkom stabiliteit. Dit kan veroorzaakt worden door een ongeval, vormafwijking of door sporten.

Een kijkoperatie van de heup wordt ook vaak uitgevoerd als er sprake is van impingment klachten. Dit betekend dat door een afwijkende vorm de heupkop tegen de rand van de heupkom aanbotst bij bepaalde bewegingen. Dit veroorzaakt schade aan kraakbeen én het labrum. Het labrum letsel alleen behandelen is dan niet voldoende omdat de mechanische oorzaak (de heupkop- of kom afwijkingen) dan blijft bestaan. Tijdens de kijkoperatie kan het overtollige bot op heupkop- of kom verwijderd worden.

Vaak zijn heupafwijkingen een voorbode van slijtage. Met een kijkoperatie van de heup kunnen pijnklachten verlicht worden of zelfs verdwijnen. Daarnaast kan het slijtageproces zelfs gestopt of geremd worden.

Behandeling van heupafwijkingen

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft veel expertise op het gebied van de behandeling van heupafwijkingen. Dr. E de Visser is gespecialiseerd heupchirurg die het hele palet van behandelingen van heupafwijkingen beheerst. Tijdens zijn werk ziet hij afwijkingen aan de heup voorbijkomen bij zowel baby’s als volwassenen. Hierdoor heeft hij een goed overzicht van wat een afwijking bij het jonge kind voor gevolgen kan hebben in de volwassenheid. Samen met de patiënt met heupafwijkingen zoekt hij naar een oplossing die ook op lange termijn verbetering van kwaliteit van bewegen geeft. Gezien zijn expertise als heupspecialist worden vanuit het hele land patiënten naar hem verwezen voor een heuparthroscopie of andere behandeling van de heupafwijking.