Wat gebeurt er bij een kijkoperatie van de knie?

Bij een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg in het gewricht kijken en vaststellen wat er mis is in de knie: bijvoorbeeld beschadiging van de meniscus, kraakbeen of kruisbanden, losse stukjes bot of kraakbeen of slijmvliesontsteking. Als het mogelijk is wordt ook direct een behandeling uitgevoerd om uw klachten te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er een scheur in de meniscus is, de orthopedisch chirurg verwijdert dan direct het beschadigde gedeelte van de meniscus. Een scheur in een kruisband kan niet meteen behandeld worden. Soms is hiervoor een tweede operatie nodig.

Hoe gaat de orthopedisch chirurg te werk?

In overleg met de anesthesist krijgt u voorafgaand de operatie en algehele narcose (volledige verdoving) of een ruggenprik (alleen uw benen zijn verdoofd). De orthopedisch chirurg maakt aan de voorkant van de knie twee of drie kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter in de huid. Daarna brengt hij een artroscoop (een soort kijkbuis met daarop een lichtkabel) in uw knie. Er wordt een camera op de artroscoop aangesloten zodat de orthopedisch chirurg op een beeldscherm de knie kan bekijken.

Via één sneetje gaan de artroscoop en vocht de knie in. Via het tweede sneetje loopt het vocht weer uit de knie. Door het derde sneetje kan de orthopedisch chirurg instrumenten (bijv. een tangetje of schaartje) de knie inbrengen voor de eventuele behandeling of het schoonmaken van de knie. Afhankelijk van de behandeling zal de kijkoperatie ongeveer 15 minuten duren. Na de kijkoperatie worden de operatiesneetjes afgedekt.

  • Kijkoperatie knie

Nabehandeling kijkoperatie

Om uw knie zit een drukverband om zwelling te voorkomen, deze mag na 24 uur verwijderd worden. Meestal worden de kleine steekwondjes niet gehecht. Mocht u wel hechtingen hebben, dan moeten deze na zeven tot tien dagen bij de huisarts verwijderd worden. Na de genezing zijn de huidwondjes vaak nog 3 tot 4 weken dik. Dit komt doordat het onderliggende gewrichtskapsel ook geopend is geweest, dit heeft iets meer tijd nodig om te genezen.

Meestal kunt u na de kijkoperatie op dezelfde dag weer naar huis. Soms heeft u een pijnstiller nodig, u krijgt een recept met pijnstilling mee bij ontslag. Als het nodig is wordt een controle afspraak gemaakt. Vaak is een controle afspraak niet nodig omdat de klachten meestal na zes weken verdwenen zijn.

Herstel van de knie

Afhankelijk van de behandeling tijdens de kijkoperatie mag u de knie direct belasten. U mag, met mate, lopen en de knie buigen. Het kan verstandig zijn krukken te gebruiken als u nog pijnklachten en zwelling heeft bij het lopen. Wanneer u bij dagelijkse activiteiten geen pijn, zwelling of warmte in de knie heeft, kunt u het sporten rustig opbouwen. Afhankelijk van de behandeling tijdens de operatie en persoonlijke factoren kan het herstel 1 tot 6 weken duren. Fysiotherapie is alleen noodzakelijk op advies van de orthopedisch chirurg, bij een te traag herstel (niet binnen 6 weken) of andere klachten.

Heeft u nog vragen over een kijkoperatie van de knie?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een kijkoperatie van de knie? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!