Wat is het doel van een injectie in het heupgewricht?

Een injectie in het heupgewricht, ook wel marcaïnisatie genoemd, heeft een verdovende werking en wordt soms ook gebruikt als ontstekingsremmende medicatie. Dit is afhankelijk van de klacht die u heeft in de heup. Als u heupklachten heeft of last van uw benen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een aandoening van het heupgewricht kan vergelijkbare klachten geven als andere aandoeningen in de buurt van het heupgewricht.

Een injectie in het heupgewricht met een verdovende vloeistof (Marcaine) en een ontstekingsremmer (Kenacort) kan mogelijk een verklaring geven voor uw klachten. Door de injectie wordt de heup tijdelijk gevoelloos. Op deze manier kan er onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende aandoeningen die mogelijk uw klachten veroorzaken.

Wat gebeurt er bij een injectie?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met een röntgeninstallatie. De arts ontsmet de huid van de heup en brengt daarna een injectienaald in het heupgewricht. Hierbij gebruikt hij röntgendoorlichting om de injectienaald te volgen. Om te controleren of de injectienaald op de juiste plek in het heupgewricht ligt, wordt er een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in het gewricht gespoten. Daarna wordt via dezelfde injectienaald de verdovende vloeistof en ontstekingsremmer gespoten. Het marcaïnisatie onderzoek vind plaats op de pijnkliniek en duurt ongeveer twintig minuten.

  • Doel injectie heupgewricht

Het verloop van het heuponderzoek

Ongeveer twintig minuten na het onderzoek kunt u naar huis. Na het onderzoek kan u kortdurend minder kracht in uw been hebben. Pas wanneer u weer volledige controle in uw been heeft mag u zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Als een aandoening van uw heupgewricht de oorzaak is van uw klachten zal de verdovende vloeistof na ongeveer twintig minuten werken. Deze verdoving werkt ongeveer acht tot twaalf uur. De ontstekingsremmer kan zes tot acht weken werken. Als een aandoening in de buurt van de heupgewricht uw klachten veroorzaakt, kan het zijn dat uw klachten blijven bestaan.

Na het onderzoek kan de heup de eerste twee tot drie dagen stijf en gevoelig zijn. Desondanks is het belangrijk dat u in de eerste uren na de marcaïnisatie juist de bewegingen maakt die pijnklachten veroorzaken. Ongeveer zes tot acht weken na het onderzoek komt u op controle bij de orthopedisch chirurg. Hij wil dan graag weten of uw klachten verminderd of verdwenen zijn. Houdt na het onderzoek dan ook goed bij of uw klachten in rust of bij beweging veranderd zijn en hoe lang dit heeft geduurd.

Heeft u nog vragen over een injectie in het heupgewricht?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een injectie in het heupgewricht? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!