Wat is een gescheurde kruisband?

Als uw kruisbanden zijn gescheurd is er eigenlijk altijd wel een ongeluk gebeurt, waarna uw knie direct (binnen een half uur) dik wordt. Dit komt doordat de kleine bloedvaten in uw kruisband mee gescheurd zijn en een bloeding in uw knie geven (hemartros). Doordat er een soort zakje om dee knie heen zit (gewrichtskapsel) stopt de zwelling op een gegeven moment. Dit komt doordat de bloeding door de druk in de knie niet verder kan waardoor de bloeding wordt gestelpt.

Het kan zijn dat u een tijd nadat u uw kruisbanden hebt gescheurd eigenlijk steeds minder last krijgt en hier goed mee uit de voeten kan. Het kan ook prima dat u hiermee weer kunt sporten. Maar het kan ook zijn dat u veel last blijft houden van de gescheurde kruisband. Ook kan het zijn dat het beter is om de knie stabieler te krijgen om later schade in de knie te voorkomen. Dan kunnen we hier soms goed wat aan doen.

  • Gescheurde kruisband

Herstellen van een gescheurde kruisband

Als u door een kruisbandruptuur (scheur) een instabiele knie blijft houden in het dagelijks leven en/of bij sporten, kunt u in eerste instantie proberen uw knie op te trainen om hem stabiel te krijgen. Dit kan vaak het beste samen met een (sport)fysiotherapeut. Als u ondanks goede stabiliteitstraining een instabiele knie blijft houden moeten de kruisbanden soms met een operatie vervangen of gehecht worden. U merkt dit door “door u knie heen te zakken” of steeds het gevoel te hebben dat dit gebeurt.

Heeft u nog vragen over een gescheurde kruisband?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een gescheurde kruisband of andere knieklachten? Grote kans dat onze kniespecialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!