Waarom beweegt mijn knie slechter of voelt mijn knie stijf?

De knie is stijf of kan minder goed bewegen als er iets in het normale bewegingspatroon niet goed gaat. De knie kan normaal volledig strekken en best ver buigen. Dat gaat soepel en zonder pijn. Wanneer er iets mee is, dan zal deze functie als eerste verminderen. Je voelt dan meteen dat de knie stijf aanvoelt en minder kan bewegen, zowel bij  buigen als bij strekken.

Wat kan de oorzaak zijn?

Meestal komt de beperking met het bewegen van de knie door zwelling in het gewricht. Het slijmvlies van de knie zwelt op en scheidt meer vocht af. Dat gebeurt bij langzame processen, zoals het langzaam toenemen van slijtage (artrose).  Bij een snel proces is de knie ineens dik. Bijvoorbeeld bij een bloeding bij bloedverdunners of na een scheur in de kruisband, botbreuk of na een operatie. Bij ontstekingsziekten zoals jicht of reuma wordt de zwelling niet veroorzaakt door bloed, maar door ontstekingsvocht in het gewricht.

De knie kan ook acuut slecht bewegen als er iets tussen springt; dit heet op slot gaan. Dat kan alleen opgelost worden door dat wat er tussen gaat zitten te verwijderen. Meestal is dat een gewrichtsmuis, een los stukje bot of een gescheurde meniscus.

  • Stijve knie bij bewegen

Bloedverdunners en oefenen

Wanneer de oorzaak een bloeding is dan zal je moeten zorgen dat de bloeding niet verder gaat bij bijvoorbeeld het gebruik van bloedverdunners. Daarna moet je wachten tot het lichaam het bloed weer opgenomen heeft. Met oefenen wordt de beweging dan weer beter. Bij ontstekingsziekten zullen ontstekingsremmers vaak kunnen helpen.

Wanneer slijtage of artrose zorgt voor een verminderde beweeglijkheid, dan is dat vaak blijvend en moeilijk te verbeteren. Het is dan wel belangrijk om te blijven oefenen om de beweeglijkheid zo goed mogelijk te blijven houden.

Advies nodig?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een stijve knie of andere aandoeningen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!