Waarom heb ik een pijnlijke knie?

Een pijnlijk knie komt vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben. Pijn in de knie kan continu aanwezig zijn of bij bepaalde bewegingen of zelfs juist in rust. Soms gaat de pijn gepaard met andere klachten, soms ook niet. Kortom waarom een knie pijnlijk is, is een lastige vraag om even in een stukje tekst te behandelen.

Zoals u misschien weet bestaat de knie uit een aantal anatomische structuren. Structuren zoals de binnen- en de buitenband van de knie, de binnen en de buiten meniscus, het kraakbeen en het slijmvlies wat het kniegewricht aan de binnenzijde bekleedt, kunnen allemaal pijnklachten geven. Om alvast een idee te geven worden op deze site een aantal van deze oorzaken verder uitgelegd.

Knieklachten

Het is belangrijk om de pijnklachten in je knie te onderscheiden. Pijn die ’s morgens of na langer zitten opkomt als je begint met bewegen heeft vaak met slijtage van de knie te maken. Pijn die met name optreedt bij hurken of bij draaibewegingen kan duiden op een gescheurde meniscus. Als de pijn begint nadat je de knie verdraaid hebt (of een ander letsel hebt doorgemaakt ) duidt dit meestal op letsel aan de banden of aan de meniscus. Soms kan het ook zijn dat je eigenlijk niet heel veel pijn aan de knie hebt maar dat er meer een instabiel gevoel is, dat kan weer meer bij kruisband letsel passen. Uiteraard kan er ook een combinatie van deze klachten optreden.

  • Oorzaak pijnlijke knie

Diagnose van een orthopedisch chirurg

Kortom: er kunnen heel veel oorzaken voor pijn in de knie zijn en het is de taak van de orthopedisch chirurg / kniespecialist om verder uit te zoeken wat er nu precies pijn doet. Het helpt natuurlijk wel als je duidelijk kan vertellen wat de klacht is, dan is daar vaak al veel uit op te maken.

Advies nodig?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een pijnlijke knie of andere aandoeningen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!