Wat is een scheur in de meniscus?

Een scheur in de meniscus is eigenlijk niets meer dan wat de titel al zegt: een scheur in de meniscus. Elke knie heeft twee menisci (enkelvoud: meniscus, meervoud: menisci), een binnen- en een buitenmeniscus. Beide menisci kunnen scheuren oplopen. Meestal treden deze scheuren op na een letsel van de knie: een verdraaiing van de knie, ineens erg diep buigen van de knie, soms in combinatie met een (kruis)bandletsel. Maar soms treden ze ook op, zonder dat er een duidelijke aanleiding voor is geweest. In het laatste geval is dat vaak bij mensen boven de 50 of in combinatie met slijtage van de knie, we spreken dan van een degeneratieve scheur in de meniscus.

De reden dat de meniscus relatief makkelijk kan scheuren is dat het eigenlijk maar een dunne kraakbenige structuur is. Het heeft de vorm van een halve maan en er zit er één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde van de knie. De meniscus heeft als doel om de kracht die het bovenbeen op het onderbeen uitoefent te dempen, maar nog meer om de beweging van het bovenbeen over het onderbeen te geleiden. Om dit te kunnen doen is de meniscus gemaakt van flexibel kraakbeen. Het nadeel hiervan is dat de meniscus gevoelig is voor scheuren. Dit is zeker het geval als men boven de 50 jaar is en de meniscus wat stugger en minder beweeglijk wordt. Bijkomend probleem is dat het kraakbeen waarvan de meniscus gemaakt is, slecht doorbloed is. Hierdoor kan een scheur in de meniscus eigenlijk niet uit zichzelf genezen.

Klachten gescheurde meniscus

De klachten van een gescheurde meniscus bestaan meestal uit pijn en zitten aan de kant van de gescheurde meniscus, dus aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Vaak hebben mensen ook het gevoel dat er iets ‘verschiet’ of ‘knoept’ in de knie. Dit kan komen als de scheur zo is dat er een los uiteinde van de meniscus tussen het boven en onderbeen heen en weer schiet. In een uiterst geval kan de meniscus zo gescheurd zijn dat deze in de knie dubbelklapt waardoor de knie op ‘slot’ schiet, de knie kan dan niet meer verder buigen of strekken.

  • Gescheurde meniscus

Behandeling

De behandeling van een scheur in de meniscus kan uit fysiotherapie of een kijkoperatie van de knie bestaan. In het geval van een degeneratieve meniscusscheur of wanneer alleen pijn de klacht is, kan een periode met fysiotherapie de klachten vaak verhelpen. Als dit niet werkt of wanneer knoepen of slotklachten op de voorgrond staan kan een kijkoperatie worden verricht. Bij een kijkoperatie wordt door een paar kleine steekgaatjes in de knie alleen het gescheurde stukje meniscus verwijderd. Vroeger werd vaak altijd meteen de hele meniscus verwijderd, wat vaak leidde tot versnelde slijtage (artrose) in de knie. In sommige gevallen kan de scheur in de meniscus gehecht worden, maar dit is eigenlijk alleen mogelijk bij mensen onder de dertig en wanneer de scheur zich aan de rand van de meniscus bevindt.

Advies nodig?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een gescheurde meniscus of andere aandoeningen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!