Wat is een open dislocatie van de heup?

Bij een open dislocatie van de heup wordt de zijkant van het heupgewricht opengesneden. Om bij deze vorm van operatie in de heup bij het gewricht te kunnen behandelen, wordt het bot weggenomen en de spieren die eraan vastzitten naar voren weggeschoven.

Waarom een heupoperatie?

De patiënten zijn voornamelijk jongvolwassenen of van middelbare leeftijd. Hierbij gaat het vaak om sportieve mensen die vooral pijn hebben tijdens het sporten. Door de pijn in de lies zijn ze beperkt in de beweeglijkheid, draaien en buigen van de heup. Er zijn verschillende heupklachten die met deze operatie behandeld kunnen worden.

Labrum letsel

Een van deze afwijkingen kan komen door het labrum. Dit is een flexibele rand van het kraakbeen aan de rand van de kom, wat ligt rond de heupkop en zo het centrale gedeelte van de het heupgewricht afsluit. Deze flexibele rand, het labrum, kan kapot gaan. Dit gebeurt meestal door een beklemming. Een open dislactie kan een behandelmethode zijn om dit te verhelpen.

  • Open dislocatie heup

Heupbeklemming

Bij een heupbeklemmig, ook wel Femoro-acetabulair impingment genoemd, is een aandoening van de heup waarbij er abnormaal contact is tussen bekkenrand en de bovenkant van het bot van het bovenbeen. Hierbij kan zowel kraakbeen of kapsel beschadigd raken. Bij de tijdige behandeling kan dit gecorrigeerd worden, waarbij de schade beperkt wordt. Hiermee kan een heupprothese uitgesteld worden of misschien zelfs voorkomen. Er zijn twee vormen van beklemming (impingment):

  • De campvorm: dit is een afwijking van de kop-halsovergang. Dit komt voornamelijk voor bij jonge mannelijke patiënten.
  • De pincervorm: dit is een afwijking van de bekkenrand en komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de dertig en veertig jaar. In de meeste gevallen (75%) is er een combinatie van beide types.

Hoe verloopt deze operatie?

De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. De patiënt ligt op de zij. Na het openen van de heup, draait de chirurg de heup uit de kom. Zo komt het kapsel in beeld dat wordt geopend zonder daarbij de bloedvaten naar de dijbeenhals en de heupkop te beschadigen.

Daarna kan hij afwijkingen rond de kop en dijbeenhals goed zien en weghalen. Ook kijkt hij of er een labrumscheur is op de rand van de kom, deze kan glad worden gemaakt en waar nodig gehecht. Verder inspecteert hij het kraakbeen en eventuele losse kraakbeenflappen of -fragmenten (‘gewrichtsmuisjes’) worden verwijderd. Als de afwijkingen zijn weggenomen wordt de heup weer in de kom gedraaid en het kapsel gesloten. Het weggeschoven botfragment wordt weer op zijn plek aan de zijkant van de heup vastgeschroefd met twee kleine schroeven.

Heeft u nog vragen over een open dislocatie van de heup?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een open dislocatie van de heup? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!