Wat is heupdysplasie?
Bij heupdysplasie is het heupgewricht verkeerd gevormd. Het dijbeen sluit bij een baby met heupdysplasie niet goed aan op de heupkom. Daardoor verschuift het dijbeen makkelijk. Soms schuift het dijbeen helemaal uit de kom. Dit heet heupluxatie. Een baby met heupdysplasie heeft geen pijn. Hij kan alleen zijn beentjes niet goed spreiden. Soms lijkt het ene beentje korter dan het andere.
Oorzaak heupdysplasie
Heupdysplasie komt voor bij ongeveer 20 op de 1000 pasgeborenen. Vaak is het de arts op het consultatiebureau die bij de eerste controle concludeert dat er nader onderzoek moet volgen. Wanneer heupdysplasie niet tijdig behandeld wordt, kan dit ertoe leiden dat een kind moeite met lopen krijgt. Wanneer het kind jongvolwassen is, kan dit leiden tot vroegtijdige slijtage van de heup.
De oorzaak van heupdysplasie is niet bekend. Het lijkt voor een deel erfelijk: broertjes en zusjes van een kind met heupdysplasie hebben een grotere kans om het ook te hebben. Verder komt het iets vaker voor bij baby’s in stuitligging. Meisjes hebben het veel vaker dan jongens.
Röntgenfoto van bekken
Orthopedie Nijmegen heeft drie kinderorthopeden. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in de behandeling van heupafwijkingen bij kinderen. De orthopeed zal na een gesprek met u, uw kind opnieuw onderzoeken. Er wordt ook een röntgenfoto gemaakt. Dit is pas zinvol vanaf ongeveer de derde/vierde levensmaand van het kind. Een röntgenfoto levert meestal voldoende gegevens op.
Bij een röntgenfoto wordt met behulp van röntgenstraling een foto gemaakt van het bekken van de baby. De hoeveelheid straling die men hierbij gebruikt, is klein, zeker als er maar één of enkele foto’s gemaakt worden. De eerste foto wordt zonder bescherming gemaakt om een volledig beeld van de heupjes te krijgen. Wanneer er meerdere foto’s gemaakt worden, wordt de plek van de eierstokken bij meisjes en de geslachtsdelen van jongetjes, met behulp van een beschermend loodplaatje bedekt. Ter bepaling van de mate van dysplasie, worden verschillende metingen gedaan op de röntgenfoto.
De behandeling van heupdysplasie
Als er is vastgesteld dat er sprake is van heupdysplasie kan de behandeling starten. Het is belangrijk om hier meteen mee te starten, nog voordat het kind gaat lopen. Tijdige behandeling heeft in veruit de meeste gevallen een goed resultaat. Bovendien is de behandeling voor uw kind niet belastend wanneer hij nog niet kan lopen.
Heeft u nog vragen over heupdysplasie?
Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over heupdysplasie of andere heupklachten? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!