Waarom heb ik een pijnlijke heup bij het opstaan?

Mensen die veel pijn en stijfheid van het gewricht van de heup voelen bij het opstaan uit bed of uit een stoel hebben vaak last van artrose van de heup. Dat begint vaak met lichte pijn dat geleidelijk aan erger kan worden. Deze pijn bevindt zich voor het overgrote deel in het gewricht zelf. Af en toe kan de pijn uitstralen naar het gebied rondom het gewricht. Mensen met heupklachten voelen de klachten het hevigst na een periode van rust, bijvoorbeeld bij het opstaan in de ochtend of na een geruime tijd zitten. Deze vorm van pijn wordt dan ook wel startpijn genoemd en klachten worden minder of verdwijnen meestal na een aantal minuten bewegen. Bij artrose in een gevorderd stadium kan de pijn ook in rusthouding of ’s nachts aanwezig blijven.

  • Pijnlijke of stijve heup

Last van ochtendstijfheid

Bij artrose kan het ook zo zijn dat de gewrichten zeker in de ochtend stijf zijn. Deze vorm wordt ook wel ochtendstijfheid genoemd. Ook hierbij geldt dat de stijfheid over het algemeen verdwijnt na een paar minuten bewegen.

Jouw heup kan op verschillend manieren stijf zijn:

  • Startstijfheid: Als je te lang in de dezelfde houding hebt gezeten, kan je heup stijf aanvoelen als je weer gaat bewegen. De stijfheid gaat vaak vanzelf weer over naarmate je langer beweegt.
  • Ochtendstijfheid: deze stijfheid voel je in de ochtend bij het opstaan en verdwijnt meestal binnen een half uurtje.
  • Stijfheid/bewegingsbeperking: door een pijnlijke en stijve heup kun je minder goed bewegen en lukt het bijvoorbeeld niet om goed te bukken om je teennagels te knippen of schoenen aan te doen.

Veel mensen hebben last van de laatste variant. Het is voor mensen met artrose belangrijk om in beweging te blijven. Als u toegeeft aan de stijfheid en steeds minder beweegt, worden uw spieren steeds zwakker en dan bent u er nog slechter aan toe.

Heeft u nog vragen over een stijve of pijnlijke heup?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een stijve of pijnlijke heup? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!