Wat gebeurt er bij een operatieve voorste kruisbandreconstructie?

Bij een kruisband vervangende operatie (kruisbandreconstructie) kunnen we met vaak een klein sneetje van een paar cm en enkele steekgaatjes uw oude kruisband verwijderen en een nieuwe kruisband plaatsen. Het lukt vaak niet om een kruisband weer te hechten en de resultaten op de lange termijn zijn eigenlijk vooral goed bekend na een kruisband vervangende operatie.

Kruisband vervangen met eigen weefsel

Als u de kruisband wilt vervangen kunt u dit het beste doen met uw eigen weefsel (autograft), of eventueel donorweefsel (allograft). Er is tot dusver helaas nog geen goed kunstmateriaal beschikbaar dat dezelfde goede resultaten geeft.

Voor een kruisbandreconstructie met uw eigen weefsel gebruiken we of 2 van uw hamstringpezen, of een stukje van de pees boven (quadricepspees) of onder (patellapees) uw knieschijf. Dit kunnen we met een snee van enkele cm verwijderen. Gek genoeg herstelt u hier prima van en kunt u dit dus blijkbaar “missen”. Soms is dit ook geen goede optie en moeten we donormateriaal gebruiken. De arts zal kijken welke techniek voor jou als patient het beste resultaat geeft. Dat kan van persoon tot persoon verschillen.

  • Operatie voorste kruisbandreconstructie

Herstelmogelijkheid van uw knie

Gemiddeld gezien wordt de herstelmogelijkheid van uw knie slechter met het ouder worden. Over het algemeen zijn de resultaten van een kruisbandreconstructie na uw 40ste een stuk minder dan wanneer u jonger bent. Dit is een gemiddelde en verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Als er al aanwijzingen zijn van slijtage of echt artrose van uw knie zal een kruisbandreconstructie u meestal worden afgeraden.

Revalidatie kruisbandreconstructie

Voor een voorste kruisbandreconstructie verblijven de meeste patiënten één nacht in het ziekenhuis. De revalidatie daarna duurt, met begeleiding van een fysiotherapeut echter nog lang. De eerste vier weken zijn er nog krukken nodig en staan in het teken van de wondgenezing en het weer ontwikkelen van een normaal looppatroon met aandacht voor buiging en strekking van de knie. Langzaam wordt daarna de kracht en conditie weer opgebouwd. Voor het weer terug kunnen keren naar volledige sportbeoefening is vaak 9 maanden tot 1 jaar nodig.

Heeft u nog vragen over een operatieve voorste kruisbandreconstructie?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een voorste kruisbandreconstructie of andere knieklachten? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!