Waarom heb ik pijn in mijn heup en lies?

Pijn in de heup en lies straalt zich vaak uit van de heupregio naar de lies. Daarbij kan het ook zijn dat doorgaat naar bovenbeen en de knie. Pijn in deze regio kan vaak verschillende oorzaken hebben. Heupklachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Hoewel de meeste mensen pas op latere leeftijd last van heupklachten krijgen, kan het ook ontstaan bij jongere mensen.

Aanvankelijk is pijn in de heup en lies vaak vooral aanwezig bij bewegen (met name bij lopen) of bij het opstaan uit bed of stoel of bij specifieke bewegingen (sporten) Als klachten langer ontstaan kan er ook sprake zijn van nachtpijn (in rust).

  • Pijn in heup en/of lies

Oorzaak van heupklachten

In de heupregio bevinden zich naast het bot met kraakbeen ook spieren, banden, pezen en het heupkapsels. Allen kunnen een rol spelen bij pijn in de heup en/of lies. Over het algemeen kan je zeggen dat wanneer er een probleem met de spieren of pezen is, dit gevoeld wordt in de regio waar die spier of pees zich bevindt. Wanneer de pijn echt in het heupgewricht zit, wordt dit vaak gevoeld in de lies.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van pijn in heup en/of lies, maar de meest voorkomende oorzaak is slijtage van de heup (artrose) of kraakbeenletsel van de heup.

Heeft u nog vragen over pijn in de heup en lies?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over pijn in de heup/lies of over andere heupklachten? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!