Waarom zak ik telkens door mijn knie?

Door de knie zakken is iets wat iedereen wel eens overkomt. U loopt of beweegt en plotseling zakt u door uw knie. Bij sommige mensen komt dit veel vaker voor en geeft het klachten.

Het gevoel alsof men door de knie zakt is niet hetzelfde als daadwerkelijk door de knie zakken. Wie daadwerkelijk door de knie zakt, maakt een duidelijk knik naar voren toe met de knie en het lichaam zakt even naar beneden. Het gevoel door de knie heen te zakken komt vaak voor bij aandoeningen als artrose of een meniscusletsel maar kan ook andere oorzaken hebben.

Andere oorzaken: zakken door de knie

De voorste kruisband in de knie heeft als functie het onderbeen te belemmeren in zijn beweging naar voren toe ten opzichte van het bovenbeen. Soms scheurt de voorste kruisband, dit zien we vooral bij bepaalde sporten gebeuren. Door een scheur in de voorste kruisband verliest de knie zijn stabiliteit en heeft men dus het gevoel door de knie te zakken. (lees meer: Wat is een gescheurde kruisbrand?)

Ook bij het patellofemoraal pijnsyndroom komt het vaak voor dat mensen door de knie zakken. Hierbij ontstaat pijn aan de knieschijf die meestal gevoeld wordt bij lopen, fietsen en traplopen. Kenmerkend is het door de knie heen zakken. De oorzaak is vaak onbekend, maar soms is er sprake van een beschadiging van het kraakbeen of spoort de knieschijf niet voldoende in de groeven van het bovenbeen.

Ook bij het hebben van te korte strekspieren (vaak bij jongeren die in de groei zijn) kunt u last hebben van het door de knie zakken. De quadricepsspier (aan de voorzijde van de dij) zorgt voor strekking van het bovenbeen. Deze kan door slijtage, ontsteking of beschadiging onvoldoende werken en dus ook klachten van het door de knie zakken geven. Meestal zijn dit klachten van tijdelijke aard en kan er met hulp van de fysiotherapeut veel bereikt worden.

  • Door knie zakken

Belangrijk om spieren sterk te houden

Niet altijd kan er een oorzaak worden gevonden, vooral wanneer het doorzakken van de knie af en toe gebeurt. Vaak heeft dit te maken met de groei van het lichaam, maar bij volwassenen is hier geen sprake van. Het is belangrijk om de spieren van het bovenbeen en de knie sterk te houden. Hierdoor wordt de knie stabieler en ontstaan pijnklachten en doorzakken veel minder snel.

Behandeling van doorzakken knie

Goede oefeningen zijn fietsen, maar ook zittend op een stoel met rechte rug en het been strekken en weer buigen is een goede oefening. Regelmatig door de knieën zakken en met gebogen knieën blijven staan (alsof men wil gaan zitten) verstevigt de spieren ook enorm. Bouw de oefeningen langzaam op. Vaak is er na enkele dagen oefenen al verschil te merken.

Bij het doorzakken van de knie in combinatie met pijn en/of zwelling, is er soms meer aan de hand. Het is verstandig om dan met uw huisarts of fysiotherapeut te overleggen of doorverwijzing naar een orthopeed zinvol is.

Heeft u nog vragen over het zakken door uw knie?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over het doorzakken van de knie of andere knieklachten? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!