Symposium patellofemorale klachten met live operatie voor fysiotherapeuten

Op woensdag 7 november 2018 organiseerde de vakgroep orthopedie een nascholingsavond voor fysiotherapeuten. Ruim 50 collega’s waren deze avond te gast en konden via een live verbinding met de operatiekamer mee kijken naar een knieschijf stabiliserende operatie.

Een maand geleden hebben wij de erkenning van topklinische functie gekregen van de Stichting Topklinische ziekenhuis en zijn we nu officieel expertisecentrum voor patellofemorale chirurgie. Een mooi moment dus om onze kennis opnieuw te delen met collega’s.

Live verbinding met operatiekamer

De avond werd gestart met een korte presentatie van de patient door dr. Tigchelaar. Nadat hij met zijn team naar de operatiekamer vertrok, nam dr. Koëter het publiek mee in het ontstaan van patellofemorale klachten, de diverse behandeling mogelijkheden en resultaten daarvan. Ondertussen werd regelmatig verbinding gemaakt met de operatiekamer waarbij de operatie ook live te zien was. Na de pauze volgden een korte presentatie van oud cwz-orthopeed dr. van Norel over zijn bijzonder goede werk in ontwikkelingslanden. Hij liet zien hoeveel kinderen hij daar regelmatig kan opereren of behandelen en zo weer een toekomst kan geven! Vervolgens sprak AIOS orthopedie Jordy van Sambeeck over de fysiotherapeutische nabehandeling na de operatie en sprak Sander Koëter met een patient zodat ook het perspectief op de operatie en nabehandeling van de ervaringsdeskundige eens gehoord kon worden.

Voor meer informatie over deze klachten verwijzen wij naar: Wat is patellofemorale instabiliteit?

Vakgroep orthopedie kijkt terug op een geslaagde avond. Het volgende fysiotherapeutisch symposium staat al weer gepland op woensdag 16 januari 2019 met als thema “liesklachten bij sporters”.