Knie klachten

Wat is patellofemorale instabiliteit

Patellofemorale instabiliteit is instabiliteit van de knieschijf.  De term komt van ‘patella’, wat knieschijf betekent, en van ‘femur’, wat bovenbeen betekent. In een gezonde knie glijdt de knieschijf, bij het buigen en strekken, door een gootje in het bovenbeen. Als de knieschijf niet stabiel is, kan deze uit het gootje van het dijbeen schieten. Dit noemen we ook wel “het uit de kom schieten” of luxeren (luxatie) van de knieschijf.

Knieschijf uit de kom

Bij het uit de kom schieten verplaatst de knieschijf zich vaak naar de buitenkant van de knie. Dit gebeurt dan meestal wanneer de knie gebogen wordt. Het is ontzettend pijnlijk en er is direct een bult aan de buitenzijde van de knie zichtbaar. Soms springt de knieschijf naar de buitenkant van de knie maar gaat hij niet helemaal uit het gootje van het dijbeen, dan noemen we dit een subluxatie.

Instabiliteit van de knieschijf  Knieschijf uit de kom

Oorzaken instabiliteit

Een luxatie kan ontstaan door een directe klap tegen de knie of knieschijf, maar dit komt relatief zelden voor. Veel vaker is er sprake van een afwijking van de vorm. Het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen is dan vervormd. Soms is het gootje, waarin de knieschijf zicht beweegt, niet diep genoeg. Of staat de knieschijf hoger dan normaal. Wanneer de knie een keer uit de kom is geweest, is het bandje aan de binnenzijde van de knieschijf opgerekt. In het ergste geval kan deze zelfs afscheuren. Dit samen zorgt voor instabiliteit.

Operatieve behandeling

De behandeling van Patellofemorale instabiliteit bestaat uit fysiotherapie ter versterking van het bovenbeen. Soms is er een operatieve behandeling nodig.

De operatieve behandeling kan bestaan uit:

  • Het ophogen of verdiepen van het gootje waarin de knieschijf loopt.
  • Het naar beneden verplaatsen van de knieschijf.
  • Het versterken van het bandje aan de binnenzijde van de knieschijf.
  • Of een combinatie van deze behandelingen.

Deze operaties heten trochlea osteotomie, tuberositas transpositie en MPFL-reconstructie. Omdat de knie een complex gewricht is en Patellofemorale stabiliteit diverse oorzaken en behandelmogelijkheden heeft, is het van belang dat patiënten worden behandeld door een ervaren kniespecialist.

Kniespecialisten
Dr. Sander Koeter en Dr. Siebren Tigchelaar zijn gespecialiseerde kniespecialisten op het gebied van Patellofemorale instabiliteit. Beide doen al jaren lang onderzoek naar de optimale behandeling van deze klachten wat ook voor beide tot een promotie heeft geleid.