Kraakbeenoperatie

Hoe wordt beschadigd kraakbeen geopereerd?

Heeft u last van kraakbeenletsel? Beschadigd kraakbeen of zelfs abnormaal kraakbeen leidt tot klachten bij bewegen. Vaak wordt die behandeld met fysiotherapie of zelfs met een injectie. Wilt dit geen oplossing bieden voor de klachten? Dan kan een operatie van het kraakbeen oplossing bieden.

Hoe verloopt een kijkoperatie aan de heup?

Een val, slijtage of verkeerde beweging kan heupklachten veroorzaken. Na een bezoek aan de huisarts kunt u doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Na een onderzoek wordt er gekeken of er door middel van een kijkoperatie een behandeling plaats kan vinden.

Behandeling heupdysplasie

Hoe wordt heupdysplasie behandeld?

De behandeling van heupdysplasie vindt thuis plaats. Na het vaststellen van de diagnose, wordt een spreidbroekje aangemeten. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven. Hierdoor wordt de heupkop in het centrum van de heupkom gebracht en zal het gewricht gestimuleerd worden zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Doel injectie heupgewricht

Wat is het doel van een injectie (marcainisatie) in het heupgewricht?

Een injectie in het heupgewricht, ook wel marcaïnisatie genoemd, heeft een verdovende werking en wordt soms ook gebruikt als ontstekingsremmende medicatie. Dit is afhankelijk van de klacht die u heeft in de heup.

Pijnlijke of stijve heup

Waarom heb ik een pijnlijke heup bij het opstaan?

Bij artrose van de heup hebben veel mensen last van pijn en stijfheid van het gewricht na een poosje liggen of zitten. Artrose begint vaak met lichte pijn in het gewricht die geleidelijk aan wat erger kan worden.

Open dislocatie heup

Wat is een open dislocatie van de heup?

Bij deze operatie maakt de orthopedisch chirurg het heupgewricht via een snee vanaf de zijkant open. Om bij het gewricht te komen wordt een stuk bot doorgenomen en met de spieren die eraan vastzitten naar voren weggeschoven.

Heupdysplasie

Wat is heupdysplasie?

Bij heupdysplasie is het heupgewricht verkeerd gevormd. Het dijbeen sluit bij een baby met heupdysplasie niet goed aan op de heupkom. Daardoor verschuift het dijbeen makkelijk. Soms schuift het dijbeen helemaal uit de kom. Dit heet heupluxatie. Een baby met heupdysplasie heeft geen pijn. Hij kan alleen zijn beentjes niet goed spreiden. Soms lijkt het ene beentje korter dan het andere.

Pijn in heup en/of lies

Waarom heb ik pijn in mijn heup en lies?

Pijn in de heup en lies straalt zich vaak uit van de heupregio naar de lies. Daarbij kan het ook zijn dat doorgaat naar bovenbeen en de knie. Pijn in deze regio kan vaak verschillende oorzaken hebben. Heupklachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Hoewel de meeste mensen pas op latere leeftijd last van heupklachten krijgen, kan het ook ontstaan bij jongere mensen.

Slijtage heup, artrose

Wat is slijtage van de heup?

Slijtage van de heup (artrose) is een aandoening waarbij de hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht verslechterd. Dit wordt ook wel ‘slijtage’ van het kraakbeen genoemd. Ook andere structuren in en rondom het gewricht veranderen

Totale heupprothese

Wat is een totale heupprothese?

Een kunstheup wordt ook wel een heupprothese genoemd. Het heupgewricht is een kogelgewricht; deze bestaat uit een kop en een kom. Bij een totale heupprothese worden beide vervangen. Er bestaat ook een halve heupprothese (kophalsprothese), waarbij alleen de heupkop wordt vervangen.